fredag 26 september 2014

Helena Von ZweigbergkHelena Von Von Zweigbergk skriver späänande prosa.
En känsloladdad berättelse. Men viktigast av allt är språket som flyter och visar på nya aspekter av berättarkonsten. Två flickor läser i en tidning att läkemedelsföretag som använder hundar som försöksdjur avlivar hundar som blir utslitna. Då får flickorna en ide. De samlar sina sparpengar och beger sig till ett läkemedelsföretag för att köpa ut en hund. De får i svar att de inte har några hundar till salu. Flickorna får varsin penna istället.  Hela boken är plock ur dagböcker och reflektioner från författarens barndom.
Du har en vän som heter Elsa. Ni går i samma klass och ni är ännu inte i tonåren. Ni spelar canasta på hennes noppiga överkast, fingrar på nopporna, lägger ut korten och dricker te. En dag berättar Elsa att hon läst om hur det görs djurförsök på beaglehundar. De får sitta i små burar och få sprutor hela dagarna och när de börjar bli gamla och trötta så får de en sista spruta så att de somnar in.
Du önskar att du inte hade hört om det där. Du önskar att du kunde springa ifrån det. Men hunden har flyttat in under dina ögonlock.

Denna serie är en heroisk insats av Lena Hammargren.Vad det såg ut som är Novellix nr 49. Novellix ger ut noveller; nyskrivet och klassiker, en novell per bok. Novellerna finns i tre format - tryckt bok, e-bok och ljudbok. Du kan även prenumerera på dem. Läs mer på novellix.se


Sohrab Rahimi
+46701750817
Litteraturkritiker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar