måndag 2 december 2013

Om Farväl, mitt kvinnofängelse av Karolina Ramqvist
Farväl, mitt kvinnofängelse.
 Karolina Ramqvist
  Novellix, 2013


Karolina Ramqvist är ingen okänd författare. Hon är däremot en kriminalromanskrivare som här har bestämt sig att gå djupare in på självaste kärnan i det mänskliga psyket, nämligen relationer, sex, drog och kärlek. Utan att gå djupt i känslor upplever man ändå som läsare att där finns det mycket att höra om en fängslades människas vardag och hennes drömmar och önskningar, om hennes vardag och all de svårigheter som även uppstår utanför gallren. Karolina Ramqvist återspeglar och berättar så man får en djupare relation till de interna och kommer in dem närmare på livet:
VI VAR BARA FEM STYCKEN som hade fått kursen. Fem horor, mördare, och narkomaner som försökte blunda där vi satt bredvid varandra på de slitna vita plaststolar som ställts ut i en halvcirkel mitt i rummet. 
Om de internas förhållande till religion står det så här:
Religion är för dem som är rädda att hamna i helvetet. Andligheten är för oss som redan varit där.
Om samhällets rädsla för dessa kriminaliserade kvinnor säger hon så här:
Vi som satt här var kvinnor som alla var rädda för. Som de helst hade velat hålla instängda i en bur och bara slänga in lite kött till då och då. Och samtidigt var vi som alla andra. brustna hjärtan, frusna själar, åldrande ansikten, och kroppar. Vi var ju inga monster. Vi var mödrar, döttrar, systrar, flickvänner, och till och med fruar. 
Men livet går vidare, även efter att man har begått ett brott, arresterats, dömts och fängslats. Livet går vidare och så länge man lever finns det hopp, kärlek, förtvivlan, längtan och alla de andra mänskliga känslorna och tankar och relationer och komplikationer:
Livet tog inte slut bara för att de spärrade in oss här, Tyvärr. Det fanns också nya helvet en, även för oss, och jag hade just idag introducerats till ett sådant.
Karolina Ramqvists novellix måste läsas.

Sohrab Rahimi
Litteraturkritiker
+46701750817

Karolina Ramqvist


Fotnot:
Karolina Ramqvist, född 1976, är journalist och författare. Hon har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Arena och skrivit för bland andra Dagens Nyheter och Bang. Den skönlitterära debuten kom 2002 med More fire. Därpå följde romanen Flickvännen (2009) som nominerades till Sveriges Radios romanpris och fick Tidningen Vi:s litteraturpris. Karolina Ramqvists senaste roman, Alltings början (2012), hyllades av både läsare och kritiker: ”Klassikervarning!” utropade Upsala Nya Tidning, ”Genialt och skitroligt” tyckte Sveriges Radios Kulturnytt medan Sydsvenskan kallade den för en”generationsroman”.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar