torsdag 12 april 2012

Tranströmer i Schölersk tolkning



Ledstången i mörkret
Niklas Schiöler
texter om Tomas Tranströmer
Carlssons,  2011


Efter att Tranströmer hade vunnit nobelpriset, var det många som skrev artiklar om hans poesi. Niklas Schiöler är en av få unga svenska lyrikrescensenter som under alla år har gång på gång understrykt betydelsen av Tranströmers poesi, inte bara för den svenska poesiläsaren, utan även för världen. Och vad är det som utmärker Tranströmer, får man veta när man läser denna bok. 
”Ledstången i mörkret” är en lättläst skriven bok. Den kräver dock att läsaren är relativt bekant med Tranströmers poesi. Det religiöst vackra omslagsfotot av Hans Gedda där Tranströmer fotograferats tillsammans med en skalbagge är förstås en stor poäng för boken. Uppdelningen av boken i 7 kapitlar gör det enkelt att läsa boken, därför att varje kapitel är självständig och behandlar poeten Tranströmer ur olika synvinklar. Till exempel får vi veta om poetens relation till musik och målning och hans motiv i dikterna som många gånger är direkt hämtade ur konst- och musikhistoriens stora namn.
Jämfört med andra böcker som på senare år har skrivits om Tranströmer har denna bok ett bättre språk och ett mer poetisk förhållningssätt, ty vad kan bättre få oss att förstå en poet, än just poetiska ord som visar vägen till kännedom om världens kanske mest komplicerade poet just nu.


Niklas Schiöler


Sohrab Rahimi
Författare,Lektör, Översättare
+46701750817







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar