torsdag 9 maj 2013

Kristofer Flensmarck


IBKFF : Ingmar Bergman Kristofer Flensmarck fragment 
Kristofer Flensmarck 
Häftad. nilleditions, 2012-12
ISBN 9174375156 / 91-7437-515-6 / 9789174375152Det finns en enkel definition på vad som egentligen är en bok – nämligen ett objekt som blir skapat med ett ISBN-nummer – och därmed går att kategorisera och genrebestämma.
På ”Den svenska ISBN-centralen” går det att läsa följande: ”ISBN – International Standard Book Number – är en unik identifikator för monografiska publikationer och kartor som är utgivna för allmän spridning.”
Det innebär naturligtvis en rad komplikationer, för vad gör vi med dessa objekt som vi betraktar som en ”bok” men som i själva verket vill beskriva sig som konstföremål? Eller: går det att förvandla TV-spelet till en bok? Tvärtom?
Dessa anonyma föräldralösa publikationer som förgäves väntar på att bli adopterade in i ISBN-familjen, dessa bortbytingar – vad skall vi göra med dem? En T-shirt? En kaffekopp? Varför är det så viktigt för oss att skapa kategorier? Struktur åt kaos?
Är det möjligt att kunskapen skulle urholkas, förlora sin tyngd – om den inte gavs det korrekta namnet, det sanna namnet: Bok? Det är möjligt att det är precis så enkelt – om du betalar för en Mercedes vill du inte köra FIAT, så att säga.
Du vill samla dina böcker i hyllan så att det går att beundra din kunskap. Du vill inte ha ett antal skräpfiler, som kanske en dag inte går att avläsa. Den lyriker som sparade ner sin produktion på en ”Floppydisc” blir idag obegriplig på ett sätt bortom lyrikens preferenser – ”Floppyboken” går nämligen varken att läsa eller förstå. Vi tar i dag för givet att det skall finnas en standard – en PDF från i dag skall kunna läsas i morgon – men är det verkligen så? Det är ett spännande område – gränsen mellan begriplighet och tekniska innovationer.
s.
Det är ibland isande kallt, ibland pinsamt varmt – men det är alltid angelägen litteratur. Han skriver sig fram, placerar ord, bilder och meningar – närapå som en slags musik.
Imponerande.


Sohrab Rahimi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar