lördag 3 mars 2012

Om boken; Daniil Charms och jag Fredrik Ahlfors

Om boken;  Daniil Charms och jag
 Fredrik Ahlfors
Bokförlaget Trombone
..................
Sohrab Rahimi
..........................

Den ryske författaren Daniil Charms (1905–42) arresterades av Stalins hantlangare under belägringen av Leningrad 1942, anklagad för kontrarevolutionär verksamhet. Det sägs att han avled i ett fängelse i februari 1942, men det har inte säkert kunnat bekräftas. Få vet vad som verkligen hände. En som påstår sig veta är Jelinek Sandberg. Det här är hans berättelse.

...

Det första jag kan säga om Fredrik Ahlfors bok är att den har ett vackert språk. Inledningen är mycket stark och intalar läsaren att följa med föfattaren på en resa som leder mot  okända äventyr. Det är mycket som huvudpersonen går igenom. Resan som börjar och går igenom Sverige och avslutar vid S:t petersburg, är inte bara en resa i geografiska mått, utan även en tidaresa och en litterär resa. Man blir bekant med prosastycken, skrivna i en annn stil, för att märka författarens försök att återskapa sin romanfigur eller att skriva in sig i hans värld och se på världen genom hans ögon. Men vem är han? Är det Daniil Charms, eller är det Fredrik Ahlfors, eller är det en påhittad person? Det blir till slut en värld, där poesi och prosa träffas, där fiktion och verklighet sammankopplas, där målet med skrivandet blir själva njutningen i skriandet. 
Fredrik Ahlfors har lyckats med både språk och fantasi. Hans bok kan läsas om och om igen och varje gång, hittar man något nytt. 


Fredrik Ahlfors

(c) Sohrab Rahimi 
+46701750817
Malmö den 2 mars 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar