lördag 3 mars 2012

Om Fingret av Simon Jensen

 Simon Jensen
Fingret

Bokförlaget Trombone


Stort, nydanande, smärtsamt och vackert 

Sohrab Rahimi

Utan tvekan är denna bok, årets roligaste och samtidigt mest tragiska diktsamling. Rolig; därför att poeten Simon Jensen använder sig av humor i allra högsta grad. Tragisk, därför att den är avslöjande; en sorts vardagslyrik som lyckas tränga igenom och rota in i verkligheten. Poeten frågar sig vad sanningen är?!. Men verkligheten är råare än så här för att avslöja sitt sanna ansikte. Poeten försöker skapa sin egen sanning. 
Poeten Simon Jensen har ett eget självständigt sätt att se på världen, tingen har en berättelse att berätta. Det är en absurd och svart värld som målas upp med ett ömsom vackert och melodiskt språk  och ömsom tragikomiskt och våldsamt språk. 
De tolv uppslagsorden som förekommer i boken, hör utan tvekan till årets bästa experimentella prosapoesi. Simon Jensen är en föregångare i sitt genre och han utför sin konst på det bästa möjliga sättet, och utan att förvilla läsaren. Han är en blandning av en djup funderande filosoferande poet och en vardagsmänniska som vägrar ge upp. 
För Simon jensen är verkligheten den stora redskapen.Hans verktyg är ord som han blandar och kokar upp som han vill. resultatet blir vackra egendomliga fraser som skapar en lekfull glädje hos läsaren:

Välska= Välta+ älska
Värklighet= Värk+ verklighet
kukadöme= kuk+ kungadöme
blodpop= pop+ blodpropp

Hans konstellationer med orden och de verb och sbustantiv han därmed bygger, gör honom till en av de absolut mest oumbärliga poeter i dagens Sverige:

" Det behövs mer än två älträd
för att bli en älskog

Vill ni kärleka med mig?"Simon Jensen

----------------------------------------------------------

(c) Sohrab Rahimi 
+46701750817
Malmö den 2 mars 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar