tisdag 31 december 2013

Om Athena Farrokhzad






POESI
VITSVIT
Athena Farrokhzad
 Albert Bonniers förlag
Vitsvit är en berättelse om det vitas samhälle, det vita papperet, det vitas oerhörda överrepresentation i ett mångkulturellt rike som inte vill erkänna det icke vitas närvaro. Rösterna som beskriver och riktar yttrande till diktjaget är inte anonyma. De är huvudfigurens egen familj – en mor, en far, en bror, en mormor och en morbror. Ändå gör sig vitheten påmind, och det finurliga, genomskinliga nätverk som omger personerna i detta drama.
Min familj anlände hit i en marxistisk idétradition”, skriver poeten i bokens första sida. Familjen kom från ett annat land, men diktjagets mor gjorde snabbt allt för att anpassa sig till det nya landet – ”lät blekmedlet rinna genom syntaxen/På andra sidan skiljetecknet blev hennes stavelser vitare än en norrländsk vinter.” Diktjaget kallar detta moderns agerande för ett ”barbari”. Genom denna dikt, gestaltas också en uppenbar konflikt mellan poeten och modern, vars röst är beordrande. Boken blir en berättelse i migrationens skugga, där familjens olika röster ger olika vittnesbörd. Det blir en svårtolkad, ibland paradoxal berättelse. Diktjagets far talar med revolutionens röst, för de underkastade och hungrande. Alla röster i boken har åsikter om diktjaget (poeten) – på sätt och vis om den text som är på väg att skrivas. Vilken historia ska den förmedla? Det verkar som att poeten inte kan riktigt uttala sig fritt i den miljön eftersom var och en familjemedlem vill lägga sig i hur han skall tänka och bete sig.
Det bästa med denna diktsamling är språket, som är gediget, uttrycksfullt och personligt. Det finns även gott om metaforer och symboler.  Det vita och i något fall ”bröstmjölk” blir det nostalgiska minnet (mjölken från det lämnade landet), men också något mer komplext.Vitsvit” är Athena Farrokhzads debutbok. Och en av bästa debutdiktsamlingar sedan Ann Jäderlunds ”Vimpelstaden”.



Sohrab Rahimi
31 december 2013
Malmö
+46701750817   







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar